marți, 13 aprilie 2010

Poker

Am promis că-mi spun părerea despre mult lăudatul Poker, al lui Sergiu Nicolaescu. Am fost, pe 9 aprilie, la premieră, să văd cu ce ne surprinde în materie de comedie, regizorul român controversat. De altfel, singura comedie după Nea Mărin Miliardar din `79 (genial film).

Ei bine, Poker (inspirat din piesa de teatru cu acelaşi nume a lui Adrian Lustig) aduce ironii, mai mult sau mai puţin subtile la adresa societăţii noastre mult iubite, prin aluzii la trecut, la corupţie, la nelegiuirile din rândul politicienilor, la interese de tot felul, la scopul care scuză mijloacele, astfel: se pomeneşte de alăturarea Ministerului Sănătăţii şi a brand-ului Ferrari, de patronii unor echipe de fotbal locuitori ai frumoasei Pipera care-şi pot permite orice, inclusiv cumpărarea unui loc în Parlament, de mătuşa care moare curând şi lasă o avere nepotului sus-pus în politica românească, de comunism şi de revoluţie, de regim şi de jocuri de interese.

Cei 4 prieteni din copilărie pe care-i uneşte jocul de poker sunt: Horia Vrabete (Vladimir Găitan), un medic, chirurg estetician mai precis, fără prea multă conştiinţă şi cu ceva impotenţă se pare, Titel Pangică (Horaţiu Mălăele), un mafiot mai mereu încălţat în bascheţi, care lăcrimează intens după elefantul de la Zoo care a decedat cu ceva vreme în urmă, Cladiu Viţelaru (Valentin Teodosiu), un senator care-şi pierde din influenţă şi  Marcel, care nu apare în film, locuind în America de ceva vreme, dar prezenţa lui este mereu simţită precum o umbră a celorlalţi 3 prieteni.


 În mare, un film bun, cu mici exagerări, de pildă domnul Nicolaescu se iubeşte suficient de mult încât (dacă tot n-a jucat în filmul său - de data asta), să nu uite să proiecteze o scena cu dânsul din trecut, Jojo e un soi de supravieţuitoare fantastică, salvată de vesta antiglonţ (fază des întâlnită în filmele americane, dar deh, dacă o vedem la români ne permitem să spunem că e o scenă de rahat). Mai apare ceva grabă în prezentarea trecerii timpului, acţiunea începând undeva în 1962 (la o şcoală cu termopane din Bucureşti) şi evident, oprindu-se în prezent.

În rest, suficiente glume bune, un joc minunat al actorilor Horaţiu Mălăele, Vladimir Găitan, Valentin Teodosiu şi al actorilor Ion Ritiu, Mircea Diaconu, Jean Constantin, Vasile Muraru, de asemenea.

Personajul Monica, o fostă prostituată care nu-ţi poate schimba năravul, este jucată de Cătălina Grama. Jojo este de-o dezinvoltură extraordinară lângă nişte actori mari, e naturală şi nu se pierde nicio clipă. M-a surprins în mod plăcut jocul ei şi accentul rusesc pe care nu-l greşeşte nicio clipă. Fiind primul ei film de lung metraj, nu pot decât să o felicit pentru tot.

Vă recomand să-l vedeţi, este un film românesc bun. Nu genial, din punctul meu de vedere, dar un film bun. Ca idee, a adus lume multă în sălile de cinema.
Vizionare plăcută!

Voi ce părere aveţi despre filmele lui Sergiu Nicolaescu?

38 de comentarii:

  1. Sper ca nu te superi (prea tare) daca nu sunt de acord cu tine. Te rog frumos sa nu te superi pe mine! E vorba de filme, actori, regizori, aici fiecare considera ca-i bun ce-i place. E ca si cu machiajul....

    Daca nu ma insel a existat si un film american cu titlul si tema asta. N-a fost rau.

    Dintre filmele românesti, 3 mi se par deosebite: "Restul e tacere" (Nae Caranfil), "Filantropica" (Cristi Puiu) si "Moartea domnului Lazarescu" (Nae Caranfil). Nu prea sunt fan Sergiu Nicolaescu si te rog sa ma intelegi. Omul asta mi-a otravit copilaria cu tot felul de filme mincinoase si absolut jenante. Desi multilateral dezvoltat (le stie pe toate, le face pe toate, se baga in toate, ce mai!, omul ideal al lui Ceausescu), nu s-a sfiit sa-i cânte in struna Cârmaciului si sa regizeze "Mircea cel Mare" (a fost si actor). Filmul nu e rau in sine (ma rog, cam atât se putea pe vremea aia), dar titlul are o istorie interesanta. Intr-o cuvântare, Ceausescu l-a incurcat pe Mircea cel Batrân cu Stefan cel Mare si a iesit...Mircea cel Mare. Imediat Nicolaescu s-a repezit sa faca si filmul....

    Arogant, sfidator, revolutionar de ocazie si artist multilateral de profesie, omu' a intrat in PSD (ma rog, FSN, FDSN, PDSR, PSD) de vreo 6 ori si a iesit numai de 5. N-a fost apreciat niciodata la justa lui valoare domnule....

    Din câte am impresia, Victor Rebengiuc n-a facut niciun film cu Sergiu Nicolaescu (nu sunt totusi sigur). De ce? A explicat la un moment dat Victor Rebengiuc. Marele Sergiu a declarat ca un actor bun trebuie sa stie sa calareasca. Ei bine, Rebengiuc nu stie....

    Singurul lui film pe care-l apreciez intr-o oarecare masura este "Oglinda". N-ar fi rau sa o si foloseasca din când in când....

    RăspundețiȘtergere
  2. Lui Sergiu Nicolaescu nu i-au trebuit efecte speciale pentru a ecraniza luptele din Mihai Viteazul.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Dragos FRD: nu-s vreo supărăcioasă, se vede că te-a marcat trecutul şi încă ai impresia că pe ceilalţi îi va deranja o exprimare a părerii :))

    Evident că apreciez exprimarea părerii tale, pe care o prevedeam după comment-ul tău trecut la mine pe blog cu referire la S. Nicolaescu. Ce pot zice, am subliniat şi eu ceva defecte ale omului, gen buna impresie despre sine (exagerată, dar poate nu nefondată) şi uşoare scăpări de atenţie la detalii...

    Dar per-total, din punctul meu de vedere, este un roman TALENTAT! Comunist, ne-comunist, PSDist, nePSDist, speculant sau nu, este un regizor român TALENTAT. Cum e el exact ca om, mândru, îngâmfat, interesat sau tupeist, I don`t really care... :) deocamdată nu mă afectează caracterul ori personalitatea lui...

    RăspundețiȘtergere
  4. @molie: Adevărat. Nu că ar fi avut de-ales... :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu prea gust filmele romanesti...primisem si eu o invitatie, acum si recenzia ta favorabila, chiar nu sunt hotarata daca sa merg sau nu sa-l vad. :(

    RăspundețiȘtergere
  6. Am scris un comment, dar nu a aparut. Sunt la spam? :(

    RăspundețiȘtergere
  7. @ KirstDay :-) multumesc de intelegere dar...nici filmele nu prea sunt cine stie ce. Ma refer in special la cele de dinainte de 1989. Ca dupa 1989 am avut din ce alege. Si am ales sa nu ma mai uit la filmele lui :-)

    Filmul ar trebui sa fie (si) un act de cultura. Sergiu Nicolaescu, prin filmele pe care le-a facut, a participat en-gros si en-detail la mistificarea istoriei si a contribuit activ la minciuna generala care ne inconjura, a fost un activist de nadejde al comunismului. Sunt un pic suparat pentru ca, chiar si in conditiile alea, erau oameni de arta care gaseau o cale de exprimare fara sa se injoseasca (ma refer in primul rând la spectacolele de teatru). Apoi, bineinteles ca, initial, neavând cu ce compara, filmele lui mi se pareau reusite. C-asa e când nu ai termen de comparatie, ti se pare ca asa trebuie sa fie...Dupa aia insa, m-am luat cu mâinile de cap când am realizat ce am considerat eu ca fiind "bun" atâta amar de vreme....Talentat o fi: stie sa calareasca, sa traga cu pistolul, cu arcul, sa mânuiasca sabia, sa fie impuscat si sa supravietuiasca (asa am vazut in filme), sa se bata, sa conduca Dacia prin noroaie si pe nisip....Acuma, nu e suficient sa fii talentat, la fel de important e sa stii sa-l cultivi si sa-l folosesti....Personal il prefer pe Nae Caranfil, care mi se pare mult mai talentat.

    Trebuie sa recunosc faptul ca, de multe ori, n-am putut sa separ defectele omului de ce are el bun (la modul general). Exista o singura exceptie majora: Adrian Paunescu.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Nice: a aparut... sigur se cern persoanele favorite şi nu ai avea cum sa apari la SPAM. Go la film, aşa îţi vei face propria părere. Eu şi când aud că un film e prost îmi doresc să merg să-l văd ca să ştiu de ce se spune asta despre el.
    Cum ar fi "Eu când vreau să fluier, fluier", premiat pe la Berlin şi în Franţa. Am avut nişte rezervări, dar nu am putut ajunge. Repar greşeala şi dau o fugă să-l văd negreşit. Ca să-mi formez şi eu o opinie. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. ......ala cu nea Marin... mi-a placut cel mai mult!!! :D

    RăspundețiȘtergere
  10. @Dragos FRD: Dap, încep chiar să-ţi dau dreptate, nu să-ti accept doar părerea. Oh, da, Păunescu. Please, detaliază! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. @B.A.: Categoric, Nea Mărin Miliardar mi-a plăcut enorm! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. nea Marin... bestial!
    Poker n-am vazut inca! Dar n-o sa-mi scape!

    RăspundețiȘtergere
  13. @ KirstDay, :-) ca om, ceva mai respingator ca Paunescu (din toate punctele de vedere) rar mi-a fost dat sa intâlnesc. Cu toate astea (si d-aia am zis ca e exceptie) nu am cum sa nu-l respect pentru poeziile pe care le-a scris, cel putin pentru cele de dinainte de 1989.

    Am intâlnit foarte putini admiratori de-ai lui in ultima perioada. Pentru mine e un poet foarte talentat. Pentru altii e versificator, plagiator si...multe altele. "Repetabila povara", "Generatie in blugi", "Ordinea de zi", "Capul de la Turda", "Ruga pentru parinti", "Ultima zi", "Poporul român, opere complete", ca sa citez doar câteva titluri (dintr-o opera enorma), n-au insa cum sa fi fost asternute pe hârtie de un om fara valoare. Unele din versuri parca te fac sa ai mustrari de constiinta pentru toata viata:

    Nu mai acuzati strainii,
    Ca ne taie domnitorii,
    Ca intimideaza Tara
    Cu guverne provizorii.
    Eu atata-as vrea sa aflu,
    Aratându-ne obrazul,
    Totushi, unde-au fost romanii,
    Cand a fost taiat Viteazul?

    Nu voi consuma otrava
    Pentru niciun fel de "Basta".
    Totusi, unde au fost ai nostri,
    Si atunci, si-n vremea asta?
    Cum se ajunge pan-la gâtul
    Voievodului de Tara,
    Daca nu-s tradari acasa,
    Langa ura de afara?

    Si inca una. Filmul lui Sergiu Nicolaescu, "Mircea cel Mare", a fost facut ca o incercare de schimbare a istoriei intr-un stil orwellian. A zis Ceausescu "Mircea cel Mare"?, ei bine, au inceput brusc sa se scrie articole istorice, sa se faca filme si seminarii care sa acrediteze ca denumirea corecta e Mircea cel Mare. Chiar si la scoala ni s-a zis ca asa e corect, Mircea cel Mare!

    Tot in acea perioada, Ceausescu scrisese (cica) niste carti, "Opere alese". Ce poezie a scris Paunescu? "Poporul român, opere complete" care suna cam asa:

    "M-am saturat de falsuri, minciuni si de prostii,
    Vreau opere complete, nu opere alese".

    Cam asta e diferenta si sper sa intelegi de ce gândesc asa. Pe de o parte, Paunescu ne intretinea speranta ca, odata si-odata, ceva se va schimba. A avut grija sa nu omoare, ci sa intareasca spiritual embrionul revoltei care exista in fiecare dintre noi. Multe lucruri despre care nu se scria in manualele de istorie ni le spunea Paunescu, la Cenaclul Flacara. Pe de alta parte, venea Nicolaescu si ne "dovedea" prin filme ca Ceausescu are dreptate.

    Scuze ca am scris atâta, dar mi-ai zis ca pot sa detaliez :-)

    RăspundețiȘtergere
  14. hmm .mi-ai stranit interesul :D ..mi-a placut faza cu geamurile termopan:D

    RăspundețiȘtergere
  15. @Cris-Mary: dap, am obsv că şi tu eşti cinefilă, deci, bagă-te la vizionat :)))

    RăspundețiȘtergere
  16. @Dragos FRD: da, apreciez detalierea. I like Păunescu also. Şi nu eşti primu` de la care aud astfel de înverşunare şi de ce nu, o oarecare ură pentru ceea ce-a fost.

    Sechelele trecutului sunt însă de lăsat deoparte. Cu ce mi-e mai breaz actualul lider, perfect democrat, ba chiar de dreapta cum se crede el, cu ce mi-e mai ok faptu` că precum S. Nicolaescu şi acum se fac mulţi frate cu dracu` până trec lacu`. Înţeleg că poate nu e ok să fac comparaţia, era greu să fii privat de-o libertate (deşi acum avem parte de una prost înţeleasă) şi era greu să nu te poţi exprima, tânăr fiind, să asculţi muzica ce-ţi place ori să citeşti ziarele ori cărţile pe care le doreşti.

    Nedepărtându-mă de la subiect, nu-l condamn neapărat pe Nicolaescu că se punea bine cu liderului de la momentul respectiv cum nu-i condamn nici pe MAI MULT DE JUMĂTATE din românii care l-au votat şi-l pupă în cur pe Băsescu la băile de mulţime pe care le face pe la hipermarket sau pe la paranghelii la munte.

    Mă bucur doar că dintre votanţii lui pe care îi cunosc, aceia au rămas fără job, sau li s-au micşorat salariile, tot aceştia plătesc impozite mai mare pentru firmele lor la decizia Guvernului lui Băsescu şi tot aceşti votanţi din cei pe care îi cunosc se chinuie să-şi cumpere o casă pe care o vor plăti, poate, în vreo 30 - 40 de ani, legaţi prin datorii la stat.
    Şi nu mă înţelege greşit, nu mă bucur pentru răul lor, mă bucur doar că şi-au primit PALMA, aşa cum şi-a primit-o şi copilul ăla, pe drept sau pe nedrept.

    Cum e mai bine, nu ştiu. Nu zic să fie comunism din nou, dar nici cu un astfel de lider şi de conducere nu mi-e ok.

    Iar manipularea (ne) costă mai mult acum.

    RăspundețiȘtergere
  17. Filmul e o voma, nici macar una mai greu de inghitit decat altele

    RăspundețiȘtergere
  18. @KirstDay and @Dragos FRD... frumoasa dezbatere ..am citit cu placere argumentele si contra argumentele .. felicitari:D

    RăspundețiȘtergere
  19. @Anonim: se pare că ai ceva experienţă cu voma. :)

    RăspundețiȘtergere
  20. @Cris-Mary: ohooo, mulţumesc pentru răbdare :))
    O zi bună!

    RăspundețiȘtergere
  21. Scuze, voiam sa vad daca se posteaza ceva...mergem mai departe:

    Partea 1:

    @ KirstDay :-) :-) :-) si când te gândesti ca blogul se cheama "for undepressed"...Sunt extrem de incântat ca am gasit o persoana de vârsta ta careia sa-i placa poeziile lui Paunescu.



    Nu e vorba de o alegere asa simpla, ca acum. Ai citit "1984"? Acolo inchizitorul il terorizeaza pe amarâtul ala pentru a spune ce vrea el, inchizitorul adica. Când, in urma torturilor, victima "marturiseste", inchizitorul tot nu e multumit; nu e suficient ca o spune, trebuie sa si creada! Cam asa era si pe atunci, cam ca in Murphy: nu era suficient sa fii neutru, nu era suficient sa manânci rahat cu polonicul, nu era suficient sa spui ca-ti place, trebuia sa si crezi asta. Iar unul din lacheii inchizitorului era Nicolaescu. E adevarat ca si Paunescu era vazut ca un rasfatat al comunismului, insa mesajul lui era un pic diferit: mâncam rahat ca n-avem incotro (poate ca unii din noi chiar cred ca asa e bine), spunem (aproape) cu totii ca ne place, DAR speranta ca totul se va schimba intr-o buna zi nu ne-o poate lua nimeni. E adevarat ca si in ziua de azi poti fi manipulat, dar acum ai libertatea de alegere fara pericole iminente, ai acces la informatii, nu te obliga nimeni sa zici ca-ti place ceva daca nu-ti place.

    RăspundețiȘtergere
  22. Partea a doua:


    Acuma, chiar daca avem pareri diferite, putem discuta ... undepressed despre politica. In cadrul firmei mele, eu am fost singurul votant al lui Basescu (dar multi nu au votat, de scârba). Evenimentul cu pricina m-a facut sa-mi pun intrebari, daca nu cumva am devenit retrograd, dar acum am un motiv de bucurie: iata ca ai un exemplu de votant al lui Base care are inca serviciu. :-) Si n-am facut-o din placere. Din 1998 nu mai am cu cine sa votez din placere in turul al doilea, asa ca votez si eu cu cine pot. Chiar am fost frustrat, pentru ca nici eu nu-l suport pe Base si imi place sa cred ca sunt liberal (in primul tur am votat cu Antonescu). Si sa nu uitam ca acel copil palmuit a declarat ca nu l-a marcat evenimentul, chiar uitase de el (asta ca sa nu mai spunem ca pe film se vedea ca a fost lovit cu pumnul, am putea trage o concluzie si de aici...). Strategia anti-Basescu a fost complet eronata, daca tot au facut o alianta ar fi trebuit sa aiba in primul tur un singur candidat, iar acela sa fie Antonescu. Dar Geoana prea a calcat in multe strachini, a fost facut pulbere in confruntarea directa (ceea ce cu Antonescu nu s-ar fi intâmplat) si am dubii ca ar fi fost mai bine cu el. Am fi avut un guvern supercompetent presupun, ca ti se face pielea gaina si parul maciuca numai când te gândesti: Catalin Voicu la Interne, Mazare la Turism, Vanghelie la Cultura, Becali la Sport si (de ce nu?) Nicolaescu la Industrii, ca si asa a invatat multe din filmele cu macaragii (a nu se intelege ca am ceva cu macaragiii). Si uite asa am revenit la Nicolaescu. Dupa cum ziceam, in afara mesajului din filmele lui, in general erau si proaste, din punctul meu de vedere. Poate ca exista un "Dacii", "Nea Marin miliardar", "Oglinda", dar mie tot nu-mi place. In plus, a inceput s-o ia si razna. A spus intr-un interviu ca nici Spielberg n-ar fi ajuns la nivelul lui in România comunista...Personal, cred ca Liviu Ciulei, dar si Dan Pita, au fost mai buni (si "Pas in doi" se petrece cumva in jurul unor muncitori, dar nu se prea putea altfel atunci, asta pot sa inteleg; mesajul insa este altul si n-are neaparat legatura cu politica). E o parere personala, repet, de amator. Mie imi plac sau nu anumite filme si, sincer sa fiu, nu prea mi-am pus vreodata intrebarea cine le-a regizat. Uneori, dintr-o discutie, articol sau ceva de genul asta mai aflu câte ceva. Am avut o colega care stia zeci de filme, cu actori, regizori, scenaristi, cine a compus muzica. Când mai vorbeam de câte un film, incepea: a, da, scenariul cutare, regia cutare, muzica a fost compusa de...ma lasa perplex, eu voiam sa discut despre actiunea filmului. Era un hobby, nu meseria ei.



    Just an opinion. Ai vazut "Restul e tacere"? Ala da film!



    Libertate prost inteleasa? Corect, dar acum ai inclusiv dreptul asta, sa intelegi prost libertatea. Nu-ti impune nimeni ce e bine si ce e rau, alegi tu.



    Valeleu!, cât am mai detaliat....mie nu trebuie sa-mi spui de doua ori :-)



    Apropo de alegere....m-am tot gândit daca sa trimit sau nu comentariul asta. Am ales sa-l trimit :-)

    RăspundețiȘtergere
  23. @ Cris-Mary, am vrut sa te fac si pe tine fericita cu un asemenea giga-comentariu :-)

    RăspundețiȘtergere
  24. Ok, cred că ai nevoie aici de mai mult timp pentru un comentariu decât pentru post-ul în sine :)).

    Ideea e că m-ai făcut curioasă să vă filmul şi sper să ajung cât mai curând să-l vizionez. Observ că filmele româneşti încep să parcurgă un drum de ascensiune de la un timp..

    Pup !! Missss uuu!

    RăspundețiȘtergere
  25. @izuH: păi te uiţi într-o pauză de tocit ptr BAC şi îţi faci o părere. :*

    RăspundețiȘtergere
  26. @Dragos FRD: Mă bucur că ai reuşit să postezi părerea... Nu am să comentez mai mult...
    10X! :)

    P.S.: A nu avea cu cine să votezi NU ESTE EGAL cu a vota Băsescu.

    RăspundețiȘtergere
  27. @ KirstDay, exista o suma de persoane pe care le antipatizezi nu intotdeauna cu un motiv bine intemeiat. La fel de simpatici ca Sergiu Nicolaescu imi mai sunt Ion Tiriac si Michael Jackson. Sper sa nu te apuci sa scrii si despre ei prea curând :-)

    RăspundețiȘtergere
  28. @Dragos FRD: M. Jackson îmi plăcea mai mult când era viu şi nu era adorat de toţi puştanii ori unii dintre rromi, despre Ţiriac am să vorbesc doar dacă o să mă facă vreodată să am totuşi o părere despre el.. momentan mi-e.. uşor indiFERENŢ(dacă-mi înţelegi mica glumă)... Deci poţi sta liniştit... :P

    RăspundețiȘtergere
  29. @ KirstDay, "adorat de toti pustanii" :-) :-) da, ca tu mare mai esti...si am vazut ca in urmatorul articol te-ai facut si "baba"....

    RăspundețiȘtergere
  30. @Dragos FRD: păi stai puţin, că ei sugeau la ţâţă când a venit M. J în România la primul concert şi când primeam eu casete cu muzica lui la aniversările mele, da? :)))

    O copilă nu mai sunt oricum (nu-i un lucru bun neapărat); am ales o maturizare prematură. Happy happy joy joy! :P

    RăspundețiȘtergere
  31. @ KirstDay :-) :-) :-) de parca ar conta...Nepotul meu de 14 ani stie mult mai multe despre ACDC decât mine, iar eu am iubit trupa asta inca de pe vremea in care intâlnirea parintilor lui era in faza de proiect nefezabil.

    "Omul inceteaza sa mai existe atunci când nu mai este copil". Nu, n-a zis-o Sergiu Nicolaescu! :-) . Dar cine oare o fi zis-o?

    RăspundețiȘtergere
  32. hmm... habar n-am.. probabil Paler. Pare stilu` său~ :P

    RăspundețiȘtergere
  33. Esti pe-aproape - Brâncusi. Dar nu e asa ca e o vorba de duh foarte frumoasa?

    RăspundețiȘtergere
  34. Oh da... ca şi artistul care-o zise...

    S-o roti-n mormânt că zilele trecute o gaşcă de ţigani trăgeau mare paranghelie de nuntă pe lângă poarta sărutului... cu 3 elicoptere în văzduhuri şi manele electrizante pe pământuri?

    RăspundețiȘtergere
  35. @ KirstDay :-) imi place ca nu te ascunzi deloc in spatele vorbelor si spui frust ce ai de spus. Hai sa gândim altfel: la urma urmei, de manelele alea, de elicopter, ba chiar si de gasca de tigani, se va alege praful si pulberea mai devreme sau mai târziu. Brâncusi va ramâne. Bineinteles, vom ramâne si noi ca niste infami care n-am fost in stare sa-i aratam unuia din artistii nostri de vaza respectul pe care-l merita. Dar asta e deja alta poveste....

    RăspundețiȘtergere
  36. Da, Dragoş... poate într-un viitor post... o să-i aducem un tribut... dacă mai avem loc de francezi ;-)

    RăspundețiȘtergere