miercuri, 7 iulie 2010

The real city

Când apele uneori par să curgă în direcţii anapoda şi când soarele uită să zâmbească unei bucăţi de pământ, când oamenii nu mai strălucesc, iar acţiunile devin banale, atunci abia... mă demoralizez.

De obicei, nici nu-mi trece foarte uşor. Nu mă ajută dorinţa nimănui de-a-mi schimba dispoziţia. Dispoziţia mea negativă este de foarte multe ori psihică, dar şi fizică. Ah, mai e şi invizibilă (asta pentru că nu mi-aş dori să fiu întrebată de fiecare persoană cu care intru în discuţii, despre stările mele sufleteşti rele, de aceea le fac greu detectabile).



Dacă nu e cineva (şi cum nu poate fi mereu cineva) care să mă culeagă din părţile pe unde mi-am împrăştiat entuziasmul, este de cele mai multe ori, ceva. E Bucureştiul cu... Calea Victoriei, cu... centrul vechi, cu... Dâmboviţa şi cu... Colentina mea iubită. Sunt locuri, situaţii şi tare-mi place să le fur energia.



Mă simt bine cu Bucureştiul. Mă simt aşa de bine. Împăcată şi liniştită precum clădirea unei şcoli într-o zi de sâmbătă. Aţi observat vreodată una? Sâmbăta nu mai este aceeaşi din timpul săptămânii, sâmbăta nu mai are aceleaşi caracteristici, e altfel, e alta fără să fie nouă.





Kirst Day, 
O scriitoare (pe-al ei blog) tare fericită

31 de comentarii:

  1. Pai...apele nu curg anapoda, curg dupa legi fizice bine determinate. Energia potentiala se transforma in energie cinetica. Oamenii construiesc anapoda. Sau distrug anapoda.

    Bucurestiul, da...a fost o vreme in care o parte din el imi placea si mie. A fost o vreme in care in Bucuresti se putea respira, desi in perioada aia eram mereu nemultumit de alte aspecte. Herastraul, stadionul Tineretului...Am avut norocul ca o perioada sa-mi petrec lânga Herastrau copilaria si nu mai aveam nevoie de nimic. In mare parte salbatic...o bere la Miorita (acum acolo e HRC)...mersul cu barca sau bicicleta...sau o plimbare pe jos, de ce nu?...si era aproape liber, cu exceptia duminicii. O, tempora!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am o senzatie ciudata- nu de putine ori. Mi se pare ca orasul s-a depersonalizat, nu el merge prin oameni, ci oamenii merg prin el.. Pe vremuri, cum bine spunea cineva mai sus, orasul avea personalitate si, chiar daca nu atat de populat si pestrit, respira, avea viata/ era mai viu, nu apele se revarsau inundand prin el, ci el se varsa in ape, punandu-si si acolo personalitatea unica.
    O usoara derivatie a gandului oamenilor aglomerandu-l, nu el aglomerand oamenii, ar fi ca orasul are o usoara urma, poate chiar mai maricica, de schizofrenie.
    Scolile de weekend sunt mai degraba personalizate de masinile care trec cu o viteza naucitoare prin fata lui, iar parcurile din apropierea acelor scoli sunt indeobste populate de elevi care fumeaza weed, pustoaice- niste farmazoane cumplite!- in cautarea unei expozeu amuzanto-penibil de moda emo.
    Nu stiu ce sa zic, oare tie iti place un oras plin de ciori, de manele, de gandaci, de gropi, de bulibasi, de masini cate 3 de apartament, de borduri puse unele peste altele, de rufe intinse pe sfoara, de ceva randuri de ceapa si rosii prin spatiile verzi dintre blocuri, mizerie, mormane de gunoi, tatism exagerat, pizma, aglomeratie; un oras ciobit de culori ingrozitoare? Recunosc, si eu il iubesc, dar e un mod bolnavicios de a-mi iubi orasul care m-a luat prizonier, nu care m-a luat prin surprindere cu feericu-i, tentandu-ma mai degraba cu vicii si mirosuri urate. Iar eu, un alcoolic in simturi, nu i-am putut rezista, imi vine sa-i sug mirosul de castraveciori cu floare...
    Hai, mai, K-day, ai tu motive personale de fericire, nu ma lua ca-ti place panarama asta de oras :D
    Oricum, esti o fericita, daca iti place un asa loc, inseamna ca atunci cand te duci la munte, la o casuta ascunsa printre pini, cu un rau serpuindu-i prin fata, lesini, nu inainte de a... alte lucruri... de placere :P

    RăspundețiȘtergere
  3. (off-topic)
    DragosFRD:

    religie vine de la religio, care inseamna:

    “the Classical Latin word religio (reverence, respect, awe; supernatural constraint, taboo; obligation)
    Nota: se folosea indeobste in sens de RUGACIUNE!
    derived from the Latin word religare (tie out of the way; bind fast; moor)
    derived from the Late Latin word ligare (to bind; to tie; bind, tie, fasten)”

    a-l folosi in sens politico-bisericesc, este o dovada de ignorare a etimologiei, un prim aspect in abordarea oricarui subiect.

    don't care daca raspunzi sau nu, nici nu ma astept, dar asa, pentru tine, sa stii. te pierzi in detalii si omiti adevaratele radacini ale subiectelor.

    K-day: scuze pentru off...

    RăspundețiȘtergere
  4. le furi energia.... ce vampiroaica esti !!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dragos FRD: Poţi să faci tot ceea ce făceai atunci şi acum...

    RăspundețiȘtergere
  6. CrazyMind,

    Dacă nu poţi vedea dincolo de "panarama" asta de oraş... atunci eşti superficial.. :P

    ;-)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Black Angel:


    Dar domnul Black Angel cum se încarcă cu energie?!

    RăspundețiȘtergere
  8. CrazyMind spunea...

    (off-topic)


    Întotdeauna am să te iert pentru nişte off-topic-uri interesante :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Nascut in Colentina, crescut in Dristor, traiesc in Piata Sudului, detest Bucurestiul, ador Brasovul (orasul vechi).

    RăspundețiȘtergere
  10. Scrii frumos. Mi-au placut la nebunie fotografiile tale... ador sa merg cu trenul.
    Sunt nascuta in Bucuresti - Rahova, zona de case. Iubeam BUcurestiul, acum e un amalgam de natii. ieri, cineva spunea: "Daca nu iti place in Bucuresti, de ce nu te duci in orasul in care te-ai nascut?"
    Sunt locuri frumoase, unde poti invia... imi place Manastirea Radu Voda din Bucuresti, chiar zona centrala... Unirea.. Liceul Creanga.

    sa gasesti puterea sa zambesti si sa crezi ca visele, devin realitate.

    RăspundețiȘtergere
  11. Molie not fun today. don`t like him right now! :P
    See you in BV sometime! :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Minunate fotografi, dar, asa cum mi-a spus si mie cineva pare cam mincionos in aceste poze Bucurestiul

    RăspundețiȘtergere
  13. desi nu mai stau de foarte mult timp in Buuresti, si locuiesc momentan in Iasi...tot in Bucuresti am impresia ca mi-e ramas inima...m-ai facut sa cad in nostalgie :P

    RăspundețiȘtergere
  14. @KirstDay: >:D< In Piata Sfatului. ;)

    RăspundețiȘtergere
  15. apai depinde!!! folosesc mai mult puterea mintii pentru a ma reincarca!! chiar daca stau in casa... gasesc modul :D

    RăspundețiȘtergere
  16. Vis-a-vis de superficialitate- si de raspunsul tau oarecum "diplomatic" (sau duplicitar)- o sa-ti dau un citat din Emerson: imi suna atat de tare in urechi ceea ce esti, incat nu mai aud ceea ce spui.
    ciao.

    RăspundețiȘtergere
  17. oh, intentionat sau nu, era invers: imi suna atat de tare in urechi ceea ce spui, incat nu mai aud ceea ce esti :(

    RăspundețiȘtergere
  18. CrazyMind,

    Special, nu doar superficial :)))

    RăspundețiȘtergere
  19. Marius Stracna,

    Da, cam adevărat şi asta. De aceea şi fotogrofia e o arta.. arta de-a vedea ceea ce vrei să vezi şi cum vrei să vezi... :P

    RăspundețiȘtergere
  20. k-day

    fotografia nu e o arta, e fotografie! de ce sa re---denumim lucrurile? :)

    RăspundețiȘtergere
  21. CrazyMind,

    Pentru că avem imaginaţie... :)

    RăspundețiȘtergere
  22. E foarte bine că ai găsit împăcarea și liniștea... mulți tânjesc după ele...

    RăspundețiȘtergere
  23. Diana,

    Ştii, nici nu am simţit de multe ori că pot alege altceva, decât să reuşesc să găsesc liniştea şi împăcarea... :)

    I hope you did it also... :)

    RăspundețiȘtergere
  24. @ Kirst, vrei discutii off-topic? Fine. Ia de aici un model. Noi am mai discutat, dar niciodata nu mi-ai creat senzatia de superficialitate ca acum. Vrei o discutie despre religie? O vei avea. Latina? Imperiul Roman? Ok. Ei bine, afla urmatoarele: latinii au labartat ceea ce grecii intelegeau prin „cetate” la nivel de „stat”. Sa mai intram in "amanunte" gen cine erau si de unde veneau latinii astia e cam complicat. Desi stiu ca tu le cunosti "sigur" pe toate. Cu toate astea, sa crezi ca mitologia latina e un fel de extensie a mitologiei grecesti nu e doar superficial, e chiar penibil. Vrei in continuare sa intram in amanunte? Am dubii – si mai mult decât atât nu cred ca trebuie sa spun, te respect prea mult.

    Ce inseamna de fapt sensul primar al ideii de „religie”? Vrei chestii interesante? Le vei afla. Afla prin urmare ca termenul de „religio” deriva din latinul „legare”. E suficient de interpretabil sau va trebui sa ti-l explic mot-a-mot (ca am inteles ca te pricepi formidabil la franceza)? Spune-mi ca n-am pus bine accentul! Bineinteles ca n-are nicio legatura cu ceea ce intelegem noi prin termenul de „religie”. Dar tu esti o ortodoxa desavârsita, prin urmare de ce as insista? A!, da!, mi-am amintit. Pentru ca tu consideri orice idee geniala ca fiind binevenita, chiar daca e off-topic. Sa continuam deci. Ce intelegeau de fapt latinii prin „religie”? Ne spunne Gerald Messadie: este un ansamblu de principii destinat, ASA CUM O INDICA NUMELE,, „LEGARII SOCIETATII”, ETICA SI LIANT IN ACELASI TIMP. Unde ne spune Gerald chestia asta? Sezi bine: in „Istoria generala a diavolului”.

    N-as fi facut asemenea alegatii daca ai fi fost suficient de rationala incât sa nu ma provoci. Dar...asta este...semeni vânt, culegi furtuna. Da, stiu, nu vor mai exitsta provocari, deja ai alte orizonturi. Stiu, stiu, stiu.

    Da Kirst, tu esti perfecta...nu-mi mai arunca in fata chestia asta, o stiu deja. Surprinde-ma cu ceva nou. Prego!

    RăspundețiȘtergere
  25. Dragos FRD,


    Bună terapia? :)
    Te-ai liniştit acum?
    Perfect, mă bucur că ţi-am fost de ajutor.

    :-)

    RăspundețiȘtergere
  26. Ca să clarific totul, căci pe Dragos FRD l-a luat valul, postul meu este despre Bucureşti şi dragostea mea pentru oraşul meu.

    Dragos FRD,

    La topic-ul cu religia nu eu te-am provocat... Aşadar, adresează-te respectivului!
    Desigur, o poţi face pe blogul meu, chiar dacă e off-topic, dar NU-MI ADRESA MIE cuvintele, nu eu te-am provocat. Nu aş face-o aşa.. îmi cunoşti deja stilul dacă m-ai citit suficient! :)

    RăspundețiȘtergere
  27. :D :D
    ce usor se fac acele confuzii intre esential si accesoriu !
    as spune mai multe, dar e tarziu si tre' sa dorm :))

    RăspundețiȘtergere
  28. Postarea de mai sus se dorea o mea pulpa, dar am dat-o cu oistea in gard. Oricum... fiecare intelege ce doreste! Tocmai in asta consta farmecul vietii !
    De acum am sa comentez on-topic, ca nu vreau sa asist la 1054. :))
    Ah, sa nu uit, dearest, bataia din aripi a unui fluture la... Beijing... poate provoca o furtuna la... NY! :D

    Detaliile sunt accesorii, iar Diavolul sta in detalii.

    RăspundețiȘtergere
  29. K: nu inteleg, te rog sa ma lamuresti, am vazut undeva mai sus un post care se uita putin incrucis din pozitia in care sta el... ba e chiar putina aiuristica situatia....
    ___________________________________________

    "Cu toate astea, sa crezi ca mitologia latina e un fel de extensie a mitologiei grecesti nu e doar superficial, e chiar penibil. Vrei in continuare sa intram in amanunte (NU VREAU "SA INTRAM IN CONTINUARE" ! In amanunte, da !!)? "
    ->
    poti, te rog, sa-mi explici chestia asta?

    DragosFRD, daca vrei sa avem o discutie civilizata si fara terti, te rog sa fii mai explicit si neaparat politicos, nu repeta tirada de injurii specifica-ti, mai ales ca suntem pe blogul unei persoane virtuale foarte dragute !
    Cred ca nu mai suntem chiar prieteni, asa ca nu nu voi mai "gresi" pentru micile tale placeri intelectuale, brother (respectul e, exact asa cum spun, "tot atat de reciporc")...
    Cred ca erai cam nervos, pentru ca multe lucruri din postarea ta incrucisata pur si simplu nu au sens !
    Daca vrei o discutie pe aceasta tema, stii emailul si messenger-ul meu, ba chiar stii si unde stau, nu e nevoie sa ne mai bagam picioarele in bloguri, mai ales ca nu sunt ale noastre.
    Iti multumesc. Anticipat...


    PS: k-day- sper sa nu te deranjeze postarea mea. daca te deranjeaza, sterge.
    Merci.

    RăspundețiȘtergere