marți, 9 martie 2010

Alice in Wonderland

Am văzut, vinerea trecută  (5 martie) cu gaşca, Alice in Wonderland  la Multiplex, 3D. Multe ecranizări au tot fost de pe urma romanului Alice's Adventures in Wonderland de prin 1865, scris de Ben COOK (sau Lewis Carroll dacă preferaţi pseudonimul), pe care cu plăcere îl citeau Queen Victoria sau Oscar Wilde. Când eram mică, pot spune că nu era povestea mea favorită. Cauza este probabil, nu neapărat lipsa imaginaţiei (ca orice copil de 10-12 ani, aveam din abundenţă) însă dorinţa de-a mă agăţa de realitate, pe care încă o cultiv, m-a făcut să încadrez povestea lui Alice în categoria lecturilor nonsense, fără prea mari tâlcuri, la vremea aceea.

Interesantă viziunea lui Tim Burton (regizor), el reduce acel nonsense de care vă vorbeam, iar brusc totul începe să aibă logică şi să devină o satiră clară la adresa societăţii: individul rătăcit care încă-şi caută rostul în viaţă, doza de nebunie pe care unii dintre noi o avem, neînţelegerea ca răspuns din partea societăţii, supuşi falşi cu gesturi interesate care se prefac părtaşi ideilor ori suferinţelor tale, eterna luptă între bine şi rău, binele învinge, alegerea între cele două lumi (cea reală şi cea imaginară), răzvrătirea împotriva sistemului, copii care-şi iau viaţa în propriile mâini, cu seriozitate şi eventual, totul în memoria a ceva sau a cuiva.



Şi toate astea, într-un film presărat cu Johnny Deep în rolul Pălărierului Nebun, cu Mia Wasikowska în rolul lui Alice (cea de 19 ani, în ecranizarea actuală), cu Anne Hathaway în rolul Reginei Albe (the good one) şi cu Helena Bonham Carter în rolul Reginei Roşii (the bad one) and more.

În rest, de menţionat: o zi specială din calendarul Wonderland numită Frabjous Day, un  dans interesant (futterwacken) al Pălărierului Nebun, un machiaj senzaţional la Johnny Deep, celebra, deja, replică a Reginei Roşii - "Off with their heads!" şi overall aplauze pentru casa Disney.

"There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter." The Mad Hatter

Vizionare plăcută!

19 comentarii:

  1. Frumos post, interesanta viziune INSA am ceva de obiectat: FARA NOI LA FILM??? BAD GIRL! :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Hah, da, o pură întâmplare nefericită! Am sa-i dau fw invitaţiei şi către tine, evident :))
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulțumiri pentru recomandare.

    O zi plină de frumos!

    RăspundețiȘtergere
  4. Lui Johnny Deep ii sta bine rolul de ciudat: Edward(omul foarfeca), Willy Wonka, Jack Sparrow.

    RăspundețiȘtergere
  5. ..Deep are multe filme faine....
    "once upon a time in mexico" cu Antonio Banderas
    e tare si ala!!! :) :)

    RăspundețiȘtergere
  6. un film pe care mussaaaai sa-l vad! :)
    Spun parerea dupa vizionare!
    Reclama ai facut buna-buna! ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. pe mine m-a dezammagit. ma asteptam la o capodopera, ori ei au facut un film usor

    RăspundețiȘtergere
  8. frumoase filmele pe tema alice, asta ultima mi-a placut si mie

    RăspundețiȘtergere
  9. @molie: să ştii că "omul foarfecă" e unul din filmele preferate. şi cred că johnny deep a avut partea lui de vină ptr acest lucru. oricum, poate nu e vorba doar de rol în sine, în normalitatea lui aparentă, e totuşi un ciudat. cred că d`asta îi iese aşa de bine :))

    RăspundețiȘtergere
  10. @Black Angel: true, true... şi filmul ăla. sunt femeie, nu mă abat de la regulă: we all love antonio b. also :))

    @orry: aştept să-mi scrii şi părerea ta! vizionare plăcută! hugs

    RăspundețiȘtergere
  11. @VanGhelie: trebuie să te obişnuieşti că recolta de filme nu mai e aşa bună; Oscarul ne-a demonstrat-o, am avut de ales între demonstraţia unei foste soţii tare ambiţionată şi între o amestecătură de culturi, de tradiţii şi de mituri (ca să nu mai pomenim că din amestecătura asta mai iese şi-o nouă limbă) uşor albăstrite şi sclipitoare, de mare efect vizual şi cam atât.

    Anyway, nu-ţi coborî pretenţiile, hai să facem o petiţie ca oamenii ăştia să mai ajungă şi ei pe la nişte scoli de specialitate înainte să scoată filme :P

    RăspundețiȘtergere
  12. @Bogdan: da, e ok, e digerabil actualul, însă şi celelalte sunt interesante. ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. chiar ma gandeam si eu daca sa ma uit la filmul asta sau nu...dar tot nu m-am hotarat inca..

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu zic că nu va fi timp pierdut. Cu siguranţă ai văzut filme proaste la viaţa ta.
    Asta nu este un film prost. Dar nici genial, that`s true.
    Just try it, 3D :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu simţeam cum cad în gol cu Alice :)).

    RăspundețiȘtergere
  16. daaaaa.... marfă senzaţia aia :X
    vezi că ai o leapşă! :*

    RăspundețiȘtergere